Face Recognition Spots Wanted Suspects at Qingdao Beer Festival

//Face Recognition Spots Wanted Suspects at Qingdao Beer Festival

Face Recognition Spots Wanted Suspects at Qingdao Beer Festival

Een gezichtsherkenningsysteem dat wordt gebruikt op een van de grootste festivals in China is een krachtig hulpmiddel gebleken voor het vinden van verdachten in het algemeen, maar critici zeggen dat een dergelijk uitgebreid gebruik van de technologie privacy en zelfs nationale beveiligingsproblemen doet rijzen.

De politie in Qingdao, een kustplaats in de provincie Shandong in het oosten van China, gebruikte de technologie om 25 criminele verdachten te identificeren en te arresteren tijdens het International Beer Festival gedurende de maand augustus, meldden lokale media maandag.

Het systeem herkende ook mensen met een geschiedenis van drugsverslaving, van wie er 19 positief testten voor drugsgebruik en vervolgens werden gearresteerd, evenals vijf mensen met eerdere veroordelingen wegens diefstal waarvan werd vastgesteld dat ze tijdens het evenement telefoons en andere items hadden gestolen.

“Dit is de eerste keer dat we gezichtsherkenningstechnologie gebruiken voor zo’n enorme beveiligingscheck,” vertelde Li Peng, hoofd van de publiciteitsafdeling van het lokale politiebureau, aan Sixth Tone.

Qingdao, beroemd om zijn biercultuur en gelijknamige Tsingtao-brouwerij, houdt al 27 jaar een jaarlijks bierfestival en trekt tot 4 miljoen pilsliefhebbers uit binnen- en buitenland.

De 18 camera’s die bij de vier ingangen zijn geïnstalleerd, hebben in totaal 2,3 miljoen gezichten gevangen. “Die gezochte criminelen lieten hun hoede toen ze naar het festival gingen, wat niet controleert op ID,” zei Li. “Maar ze wisten niet dat een simpele foto van hun gezicht zou leiden tot hun arrestatie.”

Het systeem vergeleek mensen automatisch tijdens het evenement met een nationale politiedatabank en identificeerde meer dan 190 personen, inclusief mensen die gezocht werden voor financiële fraude en prostitutie. Het systeem kan een verdachte binnen één seconde herkennen, volgens het mediarapport.

Andere wetshandhavingsafdelingen in China hebben ook gezichtsherkenning gebruikt om mensen op te sporen. Begin dit jaar brak de politie in het zuidelijke technische centrum van Shenzhen binnen 15 uur een geval van kinderontvoering door vergelijkbare technologie te gebruiken. En in mei ving de politie van Shenyang drie gezochte criminelen op twee weken nadat er een systeem voor gezichtsherkenning in het metrosysteem van de stad was geïnstalleerd.

Gezichtsherkenning wordt ook aan een groeiend aantal andere toepassingen besteed. De regering van Shenzhen op woensdag lanceerde zogenaamde slimme taxi’s die bestuurders identificeren aan hun gezicht, en een universiteit in Beijing rust de slaapzalen uit met camera’s zodat studenten kunnen binnenkomen met behulp van hun uiterlijk. Het is zelfs gebruikt om de hoeveelheid wc-papier die een persoon kan gebruiken in een openbare badkamer in Beijing te beperken.

Op veel gebieden werken Chinese bedrijven nauw samen met overheidsdiensten aan gezichtsherkenning. Yitu Technology, het bedrijf dat technologische ondersteuning bood op het bierfestival Qingdao, heeft met de Chinese douane- en immigratieautoriteiten samengewerkt om gezochte verdachten en smokkelaars te identificeren. Yitu, die niet onmiddellijk reageerde op het verzoek van Sixth Tone om commentaar, heeft “de grootste gezichtsdatabase ter wereld, met in totaal 1,5 miljard gezichten”, vastgesteld op basis van zijn website.

Andere bedrijven, zoals Cloud Walk in Guangzhou en Intellifusion in Shenzhen, hebben in het hele land samengewerkt met gemeentepolitie-eenheden om surveillancesystemen in metro’s en straten te installeren.

Liu Chunquan, een advocaat op het gebied van intellectueel eigendom bij het advocatenkantoor Duan & Duan in Shanghai, zei dat het op grote schaal verzamelen van biologische informatie moet worden vermeden vanwege bezorgdheid over de privacy en het onvermijdelijke risico dat dergelijke informatie in verkeerde handen valt. “Dit is een bedreiging voor de nationale veiligheid,” zei hij.

Li van de politie van Qingdao zei dat de miljoenen gezichten verzameld op het bierfestival alleen beschikbaar zullen zijn voor politie en dat Yitu, het bedrijf dat de technologie levert, geen toegang heeft tot de gegevens.

Maar zelfs relatief onschuldige toepassingen van gezichtsherkenning en aanverwante technologieën hebben privacykwesties veroorzaakt, zoals jaywalking detectiesystemen in meerdere steden die de gezichten – en soms de gedeeltelijke namen – van overtreders op grote schermen weergeven. Zhang Zhuting, een professor aan een college voor partijkaders die valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Transport, vertelde de juridische krant Daily Daily in een interview dat de politie het publiek moet informeren dat ze een toezichtsgebied binnengaan.

Ondertussen zijn de voorschriften voor het verzamelen en toepassen van dergelijke informatie beperkt. Verschillende provincies en steden hebben richtlijnen voor openbaar toezicht gepubliceerd of voorgesteld. Nationale regels zijn opgesteld en gepubliceerd in december 2016, maar moeten nog worden goedgekeurd.

“Tot nu toe is er geen volwassen wetgeving voor het gebruik van biologische informatie en gerelateerde privacykwesties”, zei Liu, de advocaat, “en China heeft nog een lange weg te gaan.”

2017-11-12T02:05:30+00:00

留言