Chinese staatsmedia bekritiseren AI-gedreven nieuwsverspreiding

//Chinese staatsmedia bekritiseren AI-gedreven nieuwsverspreiding

Chinese staatsmedia bekritiseren AI-gedreven nieuwsverspreiding

People’s Daily, de officiële krant van de Chinese Communistische Partij, publiceerde een door opkopende algoritme-gestuurde nieuwsdistributieplatforms voor de echokamer die ze mogelijk creëren. De nieuwsaggregator Toutiao wordt door de kritiek op naam gecontroleerd.

Toutiao is opgericht door de 34-jarige ingenieur Zhang Yiming en beveelt artikelen en video’s aan op basis van gebruikersgegevens en leesgewoonten. Vanaf 2016 claimde de app 175 miljoen maandelijkse actieve gebruikers die er gemiddeld 76 minuten per dag aan besteedden. De vijfjarige start-up reciteert de slogan: “alleen het nieuws waar je om geeft is de krantenkoppen”, een waardepropositie die de bashing van het bedrijf is: door alleen goede inhoud te consumeren, worden mensen nooit blootgesteld aan alternatieve standpunten of onbekende soorten nieuws en eindig leven in een geïsoleerde, gefilterde bubbel.
Toutiao heeft recent veel aandacht gekregen voor zijn snelle groei. De waarde van het bedrijf ligt boven de $ 22 miljard in augustus, omdat het ongeveer $ 2 miljard ophaalt. Twitter, een Twitter-equivalent Weibo, dat ook werkt als een nieuwsplatform in de mate dat nieuws via vrienden wordt gedeeld, heeft vanaf augustus een marktkapitalisatie van $ 20 miljard. Toutiao is bekeken, samen met voedselbezorgdienst Meituan en app-app Didi, als de volgende internet-trinity van BAT-China van Baidu, Alibaba en Tencent. Toutiao is ook een van de weinige lucratieve Chinese internetbedrijven die geen financiering van BAT hebben ontvangen.

In een interview met Caijing afgelopen december verklaarde Zhang dat Toutiao een nieuwsplatform is, geen uitlaatklep, en dus niet dezelfde rol op zich neemt als de media.

“Het verschil tussen media en bedrijven is dat media een waarde moeten hebben, het moet mensen onderwijzen en proposities overbrengen. Dat doen we niet. Omdat we geen media zijn … Als je vraagt ​​wat de waarde van Toutiao is, denk ik dat het verhogen van de distributie-efficiëntie en het voldoen aan de vraag van gebruikers naar informatie het belangrijkst is, “zei Zhang (onze vertaling).

Dit is niet de eerste keer dat People’s Daily een Chinees internetbedrijf bekritiseert. In juli sloeg het Tencents kaskrakers mobiele spel Honor of Kings ten val, waardoor Tencent’s aandelenkoersen met 4,44% daalden en HK $ 208,5 miljard ($ 26,71) in marktwaarde verloren.

2017-11-12T01:33:48+00:00

留言