Werk in China: een baan vinden in China

//Werk in China: een baan vinden in China

Werk in China: een baan vinden in China

Naast de aantrekkingskracht van het werken in een van de snelstgroeiende economieën ter wereld, trekken veel expats zich ook naar China vanwege een persoonlijke wens om een ​​compleet andere cultuur te ervaren. Houd er echter rekening mee dat deze culturele verschillen ook een hoge mate van stress kunnen toevoegen aan uw werksituatie en niet iedereen kan omgaan met werken in een interculturele omgeving. Het uitvalpercentage van de expat voor China is naar verluidt zelfs oplopen tot 70 procent. Veel emigranten keren terug naar huis voordat hun contract afloopt.

Dat gezegd hebbende, werken in China is enorm positief met betrekking tot je CV. Het toont je bereidheid om in een nieuwe cultuur te werken en een andere markt te ervaren. Naarmate het belang van China in de wereldeconomie toeneemt, is de tijd die daar wordt doorgebracht een goede investering voor de toekomst, als u tenminste slaagt.

Banenkansen voor buitenlanders in China

Dankzij de economische groei zijn de mogelijkheden voor buitenlanders die willen werken in China de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen

Engels onderwijzen is een van de belangrijkste banen voor buitenlanders in China, maar er is ook een groeiende vraag naar buitenlandse werknemers met vaardigheden op het gebied van onder meer verkoop, engineering en management. De meeste van deze banen worden aangeboden door in het buitenland geïnvesteerde ondernemingen, maar er is ook een groeiend aantal Chinese bedrijven die expats inhuren, zelfs onder de overheidsbedrijven. Een aantal van de meest interessante vacatures zijn op de volgende gebieden: Engineering, IT, Accounting en financiën, Verkoop en marketing banen.

Kwalificaties voor werk China

Net als overal elders in de wereld zijn bedrijven in China vooral op zoek naar werknemers met een goede mix van harde vaardigheden, soft skills en taalvaardigheden. In een land waar goedkope arbeidskrachten overvloedig zijn, is een hbo-opleiding een groot voordeel en werken de meeste van de expats die in China werken in enige vorm van hoger onderwijs.

Een van de beste dingen die je kunt doen om een ​​voorsprong te krijgen in China is om Chinees te leren. Veel buitenlanders komen langs zonder Chinees te spreken, maar hoe meer je kunt communiceren, hoe groter de kans dat je een baan vindt. Chinees spreken geeft je zeker meer keuzemogelijkheden bij het zoeken naar werk, en de best betalende banen vereisen minstens een gespreksniveau van het Mandarijn.

Hoe een baan in China te vinden

De beste manier om een ​​baan in China te vinden, is door persoonlijke contacten te gebruiken die voor een bedrijf in China werken en misschien iemand met uw vaardigheden nodig hebben. Als je niet gezegend bent met zo’n guanxi (关系 verbinding), dan is de gemakkelijkste manier om een ​​baan te vinden via internet.

Er zijn tal van vacaturesites beschikbaar voor China. Chinese bedrijven hebben de neiging hun banen te adverteren op Chinese sites zoals www.zhaopin.com, www.51job.com of www.chinahr.com. Sommige van deze sites zijn ook in het Engels, maar de feitelijke vacatures zijn meestal in het Chinees, dus je hebt enige kennis van het Mandarijn nodig om ze te begrijpen.

* Als u al in China bent, kunt u ook de advertenties in de Engelssprekende tijdschriften bekijken. Dergelijke lijsten zijn gericht op buitenlanders, maar de meeste zijn alleen voor deeltijdwerk of contractwerk.

Lesgeven in China

Engels onderwijs banen zijn beschikbaar op middelbare scholen, universiteiten en op een groeiend aantal particuliere talenscholen. Ze worden normaal geadverteerd via e-mail en telefonische contacten, hetzij rechtstreeks door de school, hetzij via een stagebureau. Sommige bureaus komen overeen met docenten met Chinese scholen, bieden trainingen vóór vertrek en brengen slechts een bescheiden bedrag in rekening voor deze service.

Internationale lesmogelijkheden zijn ook te vinden op grote banenbeurzen. Kandidaten hebben een door de overheid uitgegeven certificaat van een openbare schoolopleiding nodig en moeten van plan zijn om de beurs bij te wonen om deel te nemen aan gesprekken op locatie.

Bij Engelse onderwijstaken moet je normaal gesproken moedertaalspreker zijn en een Engelstalig onderwijscertificaat hebben zoals de TEFL (Engels onderwijzen als vreemde taal). Als je een masterdiploma hebt, vergroot dit niet alleen je kansen op het vinden van een functie, maar ook je salaris.

Sollicitaties in China

De eerste stap in uw aanvraag is het indienen van:

Een brief waarin staat waarom u gekwalificeerd bent voor de baan waarin u bent geïnteresseerd. Merk op dat lange dekkingsbrieven niet erg gebruikelijk zijn in China, maar u moet in elk geval uitleggen waarom u solliciteert.

Een cv of CV die ongeveer twee pagina’s lang moet zijn. Er zijn geen formele regels voor begeleidende brieven in China, maar je CV moet op zijn minst enige persoonlijke informatie, werkervaring, opleiding, vaardigheden en prestaties en carrièredoelstellingen bevatten. Merk op dat de Chinezen een vrij bescheiden stijl van presenteren hebben, dus elke “opscheppen” in je cv zou snel tot een slechte indruk kunnen leiden. Blijf bij de feiten en laat deze voor zichzelf spreken.

Kopieën van uw diploma’s en andere diploma’s. Aangezien onderwijs erg belangrijk is voor Chinese werkgevers, moet je zoveel graden toevoegen als je hebt aan je aanvraag.

Als het bedrijf of de instelling waarvoor u zich hebt aangemeld, geïnteresseerd is in uw profiel, is de volgende stap waarschijnlijk een telefonisch interview. Als u solliciteert naar een grote onderneming, zult u waarschijnlijk ook een reeks in-persoon sollicitatiegesprekken moeten doorlopen. Zoals met elk sollicitatiegesprek, wees bescheiden maar maak je motivatie en vaardigheden duidelijk die je geschikt maken voor de baan.

Een baan vinden via een stage in China

Veel mensen die in China gaan studeren, werken ook als stagiair voor een buitenlandse onderneming of een openbare instelling. Stages in China zijn meestal onbetaald, maar ze kunnen vaak leiden tot goede vacatures, zowel bij het bedrijf of de instelling waarmee je stage hebt gelopen, of bij andere buitenlandse bedrijven die over het algemeen de voorkeur geven aan mensen met enige werkervaring in China.

Zelfstandig ondernemerschap

Natuurlijk kun je ook proberen om in China te werken als freelancer of als zelfstandige, maar wees voorbereid op een aantal problemen. De eerste moeilijkheid is het hebben van visumproblemen, als je nog niet in China bent en een werkvisum nodig hebt, is het veel moeilijker om het te krijgen als je geen werkgever in China hebt die het voor je kan doen. Een manier om dit te omzeilen is om als student naar China te gaan of een baan aan te nemen waarmee je je papieren kunt laten sorteren en vervolgens je visumstatus probeert om te zetten zodra je in China bent

2017-11-12T01:42:35+00:00

留言