Vrouwelijke Gamers werken samen om de competitie uit te schakelen

//Vrouwelijke Gamers werken samen om de competitie uit te schakelen

Vrouwelijke Gamers werken samen om de competitie uit te schakelen

SHANGHAI – Zoals veel van haar leeftijdsgenoten in de sector van de esports, raakte Zhou Jie verslaafd aan online games op de basisschool in de vroege jaren 2000, rond dezelfde tijd dat China de opkomst zag van haar eerste volledig vrouwelijke “Counter-Strike” -ploeg, 5LoVe .

 

Meer dan een decennium later is de inheemse bevolking van Shanghai op zichzelf een veteraan in de industrie geworden. De 27-jarige voormalige professionele esportspeler – bekend als “Nini” in de gamewereld – beheert de Killer Angels (KA) gaming club, die bestaat uit meer dan 30 professionele vrouwelijke spelers en meer dan 60 anderen in entertainment-gerelateerde rollen.

 

Vrouwenteams bieden waardevolle kansen voor vrouwelijke gamers, die nog steeds achterblijven bij hun mannelijke tegenhangers op het gebied van vaardigheden en inkomsten. Terwijl mannelijke spelers de hoogste niveaus van competitie domineren en miljoenen yuan zakgeld kunnen inpakken, worstelen vrouwen om respect te vergaren en hun brood te verdienen als gamers. In plaats daarvan worden velen naar alternatieve loopbanen in de branche geshunt, bijvoorbeeld als commentatoren die de gameplay analyseren, en gedwongen zichzelf op de markt te brengen op basis van het uiterlijk en niet zozeer van de gamingcompetentie.

 

Maar sinds de millenniumwisseling hebben vrouwen een lange weg afgelegd in esports, zegt Zhou, met het aantal vrouwen esports teams in de natie nu op 35 en daarna. In de vroege jaren 2000 zag de industrie een instroom van investeringen en media-aandacht – maar het potentieel van vrouwelijke gamers was verre van volledig gerealiseerd. Tijdens het trainen voor een nationaal ‘Counter-Strike’-toernooi in Beijing in 2002 woonde 5LoVe in een ruimte die werd aangeleverd door hun sponsor en slechts 10 vierkante meter groot was – en die zich op drie verdiepingen onder de grond bevond.

 

Bijna een decennium nadat het team was opgesplitst vanwege een geschil rond 2003, zag esports een sprong in de kijker, terwijl livestreamingplatforms bij jonge mensen van start gingen. Vrouwen domineren deze platforms en veel zenden zelf videospellen uit.

 

Als reactie hierop begonnen grote gamingbedrijven en livestreaming-sites een handvol toernooien voor alleen vrouwen te organiseren in heel China, waaronder het Wereldkampioenschap Dota in de centrale stad Wuhan, het “League of Legends” -toernooi van Wanyoocybercafe in Shanghai en de LongZhu Gaming Queen Invitational in Taicang, Oost-China. Met een verhoogde interesse van toernooisupporters en publiek, begon het aantal vrouwen esports teams in het land serieus te stijgen in 2014.

 

Sommige gameontwikkelaars hebben ook de trend opgepikt en bieden een grotere diversiteit aan vrouwelijke personages om tegemoet te komen aan vrouwelijke spelers. De multiplayer-shooter “Overwatch” van Blizzard Entertainment heeft in het hele land talloze vrouwelijke fans aangetrokken en twee van de beste “Overwatch” -teams in China hebben vrouwelijke leden – een zeldzaamheid aan de top van het pro-circuit. Ondertussen zijn vrouwelijke gamers nu meer dan mannelijke spelers in het fantasierijke rollenspel ‘eer der koningen’ van techgigant Tencent.

 

Maar omdat esports veel eerder onder mannen werd geprofessionaliseerd, kunnen veel vrouwelijke spelers hun mannelijke tegenhangers nog steeds niet evenaren op het gebied van vaardigheden. Weinig vrouwen zijn vertegenwoordigd op de top van de competitie en het kan moeilijk zijn voor vrouwelijke spelers om zich een plaats in de gelederen op te werken. “Veel meisjes kunnen niet zo goed spelen en spelen alleen maar ondersteunende rollen, dus mannelijke spelers die de prijzen willen winnen, zouden niet overwegen om hen te laten deelnemen [hun teams],” legt Zhou uit.

2017-11-12T02:06:11+00:00

留言