Oude Chinese inkt zou mogelijk kankergewassen geheimen kunnen bevatten

//Oude Chinese inkt zou mogelijk kankergewassen geheimen kunnen bevatten

Oude Chinese inkt zou mogelijk kankergewassen geheimen kunnen bevatten

Eeuwenlang hebben Chinese kunstenaars en kalligrafen hun inkten gebruikt om ontelbare verhalen te vertellen over de wereld waarin we leven – en nu zou hun medium een ​​nieuw doel kunnen hebben.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een traditionele plantaardige Chinese inkt met de naam Hu-Kaiwen-inkt onderscheidende moleculaire eigenschappen heeft die niet alleen geschikt zijn om berichten op papier in te schrijven – ze zijn ook ideaal voor het doden van kankercellen.

Een Chinees team onder leiding van onderzoekers van de Fudan University in Shanghai begon Hu-Kaiwen-inkt te onderzoeken (ook bekend als Hu-ink) nadat het de gelijkenissen had opgemerkt met kunstmatige nanomaterialen die werden gebruikt in een opkomende behandeling voor kanker, de zogenaamde fotothermale therapie (PTT).

PTT omvat het injecteren van substanties die deze nanomaterialen bevatten in tumoren in het lichaam, die vervolgens worden getarreerd door een laser. Zodra de laser het nanomateriaalpakket in de kankercellen raakt, warmen de cellen op en sterven ze af.

Een van de problemen met dit Trojaanse paard is echter het vinden van de juiste soorten materialen om in het lichaam te injecteren.

Een aantal kunstmatige nanomaterialen is onderzocht door onderzoekers die zich bezighielden met PTT – met inbegrip van synthetische koolstofnanobuisjes en grafeen – maar die toxisch, duur om te produceren of moeilijk te maken zijn.

Maar de gladde, zwarte consistentie van de inkt van Hu-Kaiwen zag eruit alsof het alle vakjes kon markeren die wetenschappers zoeken in een PTT-kandidaat: de juiste kleur voor het absorberen van licht en warmte, stabiel in water, niet onbetaalbaar of complex, en – belangrijk – niet giftig voor het lichaam.

Om hun hypothese te testen, analyseerden de onderzoekers de inkt in een waterige dispersie en ontdekten dat deze bestond uit aggregaten van kleine koolstof nanodeeltjes, die tot 55 graden Celsius (131 graden Fahrenheit) konden opwarmen na slechts 5 minuten van nabij-infrarode straling – meer thermisch absorptie dan de meeste kunstmatige PTT-materialen.

Bovendien vertoonde de inkt een grote stabiliteit, wat betekent dat deze deze eigenschappen gedurende lange tijd kon behouden.

“[W] e vond dat het photothermische effect van Hu-ink bijna 90 dagen lang geen verandering vertoonde met toenemende opslagtijd”, verklaren de onderzoekers in hun onderzoek, “onthullend dat Hu-ink een stabiel fotothermisch effect presenteerde.”

Tijdens testen in het lab bleek de inkt onder normale omstandigheden bio-compatibel te zijn met menselijke cellen in een schaal, maar bij verhitting doodden ze kankercellen, wat een grotere efficiëntie bij dezelfde lasersterkte liet zien als de Hu-inktconcentratie werd verhoogd.

Bij afzonderlijke tests met muizen was de inkt ook zeer effectief, waarbij meer kankercellen werden gedood dan bij een conventionele PTT-behandeling en opnieuw werd geen toxiciteit waargenomen bij de geïnjecteerde dieren.

“Er werd geen pathologische schade gedetecteerd in de pathologische delen van belangrijke organen, waaronder hersenen, hart, longen, milt, lever en nier”, legt het team uit.

“In de loop van de gehele behandeling veranderde het gewicht van de muizen niet, daarom had onze verkregen Hu-inkt geen significant neveneffect en vertoonde een goede biocompatibiliteit.”

Of we dezelfde veelbelovende resultaten in menselijke tests zouden zien, blijft voorlopig een open vraag, maar het team vindt absoluut dat de inkt moet worden onderzocht in experimenten met mensen.

Als die processen in de toekomst doorgaan, kan deze oude inkt een nog grotere rol spelen in het verhaal van het menselijk leven – door het te redden.

2017-11-12T01:30:18+00:00

留言