Culture Insider: Qixi – de Chinese Valentijnsdag

//Culture Insider: Qixi – de Chinese Valentijnsdag

Culture Insider: Qixi – de Chinese Valentijnsdag

Als het ‘s nachts zwaar regent, zullen sommige oudere Chinezen zeggen dat het komt omdat Zhinv, of de wevende meid, huilt op de dag dat ze haar echtgenoot Niulang of de koeherder op de melkweg ontmoette.
De meeste Chinezen herinneren zich dat ze deze romantische tragedie hebben verteld toen ze kinderen waren op Qixi, of het Seventh Night Festival, dat op de zevende dag van de zevende maanmaand valt. Dit jaar valt het op maandag 28 augustus.

Folklore verhaal
Zoals het verhaal gaat, was er eens een koeherder, Niulang, die bij zijn oudere broer en schoonzus woonde. Maar ze hield niet van hem en misbruikte hem, en de jongen werd gedwongen om met alleen een oude koe naar huis te gaan.
De koe was echter een voormalige god die keizerlijke regels overtreden had en naar de aarde werd gestuurd in rundervorm.
Op een dag leidde de koe Niulang naar een meer waar feeën een bad namen op aarde. Onder hen wasZhinv, de mooiste fee en een bekwame naaister.
De twee werden op het eerste gezicht verliefd en waren snel getrouwd. Ze hadden een zoon en een dochter en hun gelukkige leven werd honderden jaren als een voorbeeld in China opgehouden.
Maar in de ogen van de Jade-keizer, de opperste godheid in het taoïsme, was het huwelijk tussen een sterveling en een fee ten strengste verboden. Hij beval de hemeltroep om Zhinv terug te halen.
Niulang werd wanhopig toen hij ontdekte dat Zhinv naar de hemel was teruggebracht. Gedreven door de ellende van Niulang, vertelde de koe hem om zijn huid in een paar schoenen te veranderen nadat het stierf.
Vrouwen gekleed in oude Chinese kostuums tonen hun needwork in de stad Kaifeng, provincie Henan, 27 augustus 2017.
De magische schoenen volgden Niulang, die zijn twee kinderen in manden meedroeg die waren vastgebonden aan een schouderpaal, op jacht naar de keizerin.
De achtervolging maakte de keizerin woedend, nam haar haarspeld weg en sneed hem door de lucht waardoor de Melkweg ontstond die man en vrouw scheidde.
Maar alles was niet verloren als eksters, bewogen door hun liefde en toewijding, vormden een brug over de Melkweg om het gezin te herenigen.
Zelfs de Jade-keizer was geraakt en liet Niulang en Zhinv één keer per jaar op de zevende nacht van de zevende maand bijeenkomen.
Dit is hoe Qixi tot stand kwam. Het festival kan worden teruggevoerd tot de Han-dynastie (206 BC – 220 AD).
Traditioneel zouden mensen naar de hemel kijken en een heldere ster vinden in het sterrenbeeld Aquila en de ster Vega, die worden geïdentificeerd als Niulang en Zhinv. De twee sterren schijnen aan weerszijden van de Melkweg.

2017-11-12T02:01:35+00:00

留言