China heeft ‘s werelds meest overgewaardeerde valuta – Deutsche Ba

//China heeft ‘s werelds meest overgewaardeerde valuta – Deutsche Ba

China heeft ‘s werelds meest overgewaardeerde valuta – Deutsche Ba

De Chinese yuan blijft de meest overgewaardeerde valuta ter wereld, waarbij de Zwitserse frank en de Israëlische shekel ternauwernood de felbegeerde en ongewenste titel versperren.

Dat is de visie van Gautam Kalani, valutastrateeg bij Deutsche Bank, die zegt dat veel valuta’s van opkomende markten “aanzienlijk overgewaardeerd” zijn op basis van drie verschillende waarderingsstatistieken: koopkrachtpariteit (PPP), gedragsevenwichtsevenwicht van Deutsche Bank (DBeer) en fundamenteel Modellering met evenwichtswisselkoers (FEER).

Om te laten zien hoe afzonderlijke valuta’s op dit moment gerangschikt zijn, heeft Kalani deze uitstekende grafiek geproduceerd die het gemiddelde van alle drie statistieken weergeeft.

De zwarte lijn is een gemiddelde van de indicatoren, en hoe verder uit het midden een valuta wordt gerangschikt, hoe goedkoper het wordt geacht te zijn. Hij heeft ze zelfs met de klok mee besteld, waarbij ze van goedkoopste naar duurste zijn gegaan.

Op dit moment domineren valuta’s van opkomende markten de duurste lijst, geleid door de Chinese yuan, die er nog steeds het slechtst uit ziet op een handelsgewogen waarderingsbasis.

“Ons geprefereerde Behavioral Equilibrium Exchange Rate-model (DBeer) suggereert dat de wisselkoers van september aanzienlijk is overgewaardeerd in TWI-termen voor Tsjechische kroon, Israëlische shekel, Chinese yuan en Braziliaanse lire in opkomende markten”, zegt Kalani.

“Anderzijds hebben veel valuta’s van opkomende markten hun DBeer-evenwichtswaarden onderschreven, met de Maleisische ringgit, Taiwanese dollar, Poolse zloty, Turkse lire, Chileense peso, Colombiaanse peso, Mexicaanse peso en Peruaanse sol allemaal aanzienlijk ondergewaardeerd.”
Voor ontwikkelde markten zegt Kalani dat de Zwitserse frank de meest overgewaardeerde van alle G10-valuta is, terwijl USD wordt geacht enigszins overgewaardeerd te zijn. Ter vergelijking: hij zegt dat het Britse pond, de Japanse yen en de Zweedse kroon ondergewaardeerd blijven op basis van de taxatie van DBeer.

De Australische dollar wordt ook als gemiddeld overgewaardeerd beschouwd op een handelsgewogen basis.

2017-11-12T01:21:59+00:00

留言